Onzekere tijden na Brexit voor energiemarkt

brexit

De gevolgen van het Britse antwoord op de Europese Unie wordt langzaam duidelijk. Iedere dag verschijnen er in de media nieuwe berichten over de gevolgen van het Brexit. Ook voor de energiemarkt zou het nodige kunnen veranderen.

Het is de vrees dat de gevolgen van het verlaten van de Britten uit de Europese Unie (EU) kunnen leiden tot een kleine crisis op de energiemarkt. Niet alleen is duidelijk welke koers de Britten willen gaan volgen op het gebied van klimaatbeheersing, ook is onduidelijk in hoeverre Europese partners kunnen blijven profiteren van de windmolenparken en andere vormen van duurzame energie.

Dan is er nog het punt van de nucleaire energie. In het Zuidwesten van Engeland bevindt zich het nucleaire complex Sellafield. Overal vanuit Europa wordt hier nucleair afval naar toe gebracht om te worden opgewerkt. Hiermee moet uranium en plutonium hergebruikt worden. Bijvoorbeeld voor gebruik in andere, Europese kerncentrales (ongeveer 197). Of deze verwerking in gevaar komt na een Brits vertrek uit de EU is onduidelijk.

Een zelfde onduidelijkheid geldt voor de groene stroom. Het kan dus gebeuren dat de energieprijzen in het komend jaar stijgen. Consumenten merken hier nu nog niets van, want na 1 juli dalen de energieprijzen juist. Dit heeft te maken met de zachte winter en de gunstige prijs van gas. In hoeverre dit volgend jaar nog steeds het geval is, dat is niet duidelijk.

Naast de onduidelijkheid die vooral te maken heeft met de portemonnee, is er ook een stukje onduidelijkheid over hoe het nu verder moet met de projecten om de klimaatdoelstellingen te behalen. Bovendien is het de vraag wat er gaat gebeuren wanneer de Britse industrie zich zal moeten herstellen van het Brexit. Eerder hebben we gezien dat de financiële crisis van 2008 geleid heeft tot een vermindering van 1,4 procent in de uitstoot van broeikasgassen. Slechts twee jaar later werd dit positieve nieuws overschaduwd door een stijging van maar liefst zes procent.

Het is gemakkelijk om de industrie hiervan de schuld te geven. Toch mag de energiemarkt niet overgeslagen worden. Zolang er gebruik gemaakt wordt van kolen- en gascentrales vormen zij een substantieel deel van de boosdoeners op het gebied van klimaatverandering. Juist daarom is het goed om te kijken naar alternatieven voor het winnen van energie. Hierbij speelt de behoefte van de consument een grote rol. Wanneer meer mensen ervoor kiezen om over te stappen naar een leverancier van groene energie, zou dit ervoor kunnen zorgen dat het aanbod verruimt wordt. Een verruiming van het aanbod is alleen mogelijk door een investering te doen in manieren om groene energie op te wekken.

Overheden doen er alles aan om burgers bewust te maken van de rol die zij kunnen beteken als het gaat om klimaatsverandering. Net zoals dat dit het geval was tijdens het Britse referendum is gebleken dat elke stem wel degelijk telt. Voor veel Britten kwam dit als verrassing. Het kiesstelsel in Groot-Brittannië een zogeheten districtenstelsel, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen door zal gaan. Volgens sommige Britten hield dit in dat de tegenstanders van het referendum dus hun zin zouden krijgen en een Brexit niet aan de orde zou zijn. Pas later werd duidelijk dat het districtenstelsel niet van toepassing is op een referendum.

Nu is een keuze voor energieleverancier lastig te vergelijken met die van het wel of niet binnen de EU blijven. Toch is het hier ook een kwestie van “alle beetjes helpen.” De drijfveer van de meeste Nederlanders als het gaat om het overstappen is natuurlijk nog hoeveel het allemaal gaat kosten, uiteindelijk. Gelukkig is dat dankzij verschillende websites makkelijk te bekijken. Dat is wel anders als het gaat om de gevolgen van het terugtrekken van de Britten uit de EU en de invloed die dit kan hebben op de energiemarkt. Het zal wat dat betreft afwachten zijn en hopen dat de gevolgen te overzien blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *