De digitale toekomst van groene ziekenhuizen

groen-ziekenhuis

Dat digitalisering steeds meer een rol gaat spelen in onze maatschappij is duidelijk. Ook in het bedrijfsleven is dit het geval en dan niet alleen in multinationals, maar ook bij instellingen als hogescholen en zorginstellingen. Een mooi voorbeeld van deze digitalisering is het ziekenhuis in Toronto, Canada. Dit ziekenhuis opende vorig jaar haar deuren en is vooraanstaand als het om het doorvoeren van digitale technieken gaat. Het ziekenhuis werkt volledig digitaal en gebruikt deze technieken om zo efficiënt mogelijk te werken. Het ziekenhuis is gebouwd met als doel om een groene en digitale omgeving te creëren en dat is gelukt. In dit ziekenhuis wordt namelijk 40% meer energie en 35% meer water bespaard dan in traditionele zorginstellingen. Hiermee toont het ziekenhuis aan dat er ook in de zorg veel ruimte is om energie te besparen.

Apparatuur

De apparaten die in ziekenhuizen worden gebruikt, blijven ook telkens verbeteren. Fabrikanten zijn dagelijks bezig met de ontwikkelingen van deze apparatuur. De apparatuur moet de patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen en de gezondheid van de mensen kunnen verbeteren, zonder al te veel hulp van doktoren. Hierbij gaat het echter niet alleen om apparaten die in ziekenhuizen worden gebruikt, maar ook om de apparaten die mensen thuis kunnen gebruiken. Denk hierbij aan hartslagmeters, bloeddrukmeters en apparaten die meten hoeveel stappen u op een dag zet. In de toekomst zullen deze apparaten voor thuis in verbinding staan met de apparaten in het ziekenhuis. Merkt uw apparaat op dat uw hartslag niet meer consistent is en er sprake is van hartritmestoornissen, dan stuurt deze een melding naar het ziekenhuis. Er wordt direct een ambulance gestuurd, zodat deze snel ter plaatse is.

Grensverleggende technologieën

De apparatuur wordt dus ook telkens verbeterd en dat is terug te zien in het ziekenhuis in Toronto. Daar is gebruik gemaakt van grensverleggende technologieën. Nieuwe technologie en samenwerkende IT-systemen voeren de boventoon in het ziekenhuis. Dat betekent dat er enkel gebruikt wordt gemaakt van de nieuwste en meest optimale communicatiemiddelen. Alles is draadloos en makkelijk in gebruik. Verder maakt het ziekenhuis gebruik van real-time locatie, een systeem dat verdwaalde patiënten op kan sporen. Hierdoor kunnen zij de veiligheid op een geheel nieuw niveau waarborgen. Het digitale ziekenhuis beschikt over nog veel meer interessante technologieën. Zo zijn er automatisch bestuurbare karren die maaltijden en eventueel apparatuur van A naar B vervoeren. Er is ook een spraakherkenningssysteem, waarmee informatie wordt ingesproken en vervolgens gedeeld met de juiste personen en afdelingen. Natuurlijk zijn er ook digitale schermen om de patiënten te voorzien van informatie. Alle communicatiemiddelen waarvan dit ziekenhuis gebruik maakt, zijn speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. Niet alleen in Canada zijn ze bezig met het vernieuwen en moderniseren van ziekenhuizen. Ook in Orléans in Frankrijk is een gloednieuw, digitaal ziekenhuis gekomen. Spraakherkenning, elektronische recepten en bed-side terminals zijn daar meer dan normaal.

Hoe gaat het dan in Nederland?

In Nederland is misschien nog geen volledig digitaal ziekenhuis, maar ook hier zit de zorg niet stil. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen zijn bezig met innovaties op het gebied van technologie en de zorg. Hierbij kunt u denken aan hybride operatiekamers, ruimtes waar gebruik gemaakt wordt van de modernste apparatuur, zoals een 3D-röntgenapparaat. Deze operatieruimtes zorgen ervoor dat chirurgen sneller kunnen werken. Een ander punt waar Nederlandse ziekenhuizen zich op willen focussen, is de informatietechnologie. Moderne communicatiemiddelen en, zoals in de tweede alinea ook beschreven is, deze middelen koppelen met elkaar. Zo kan er over de hele wereld data worden verzameld en kunnen computers ingezet worden als gezondheidscoach.

1 reactie

  1. Nickolaas zegt:

    Mooi voorbeeld van groene digitalisering. Waar blijft het eerste Nederlandse groene ziekenhuis? De private zorgsector kan er voor kiezen om meer gebruik te maken van groene energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *