Omgaan met energie

elektriciteitsmast2

Onze dagelijkse taken vergen energie van ons als mensen, maar ook van allerlei producten die we dagelijks gebruiken. Gedurende de dag voert de mens verschillende handelingen uit. van een frisse douche in de ochtend tot het fietsen naar je werk. Energie is nodig om deze taken uit te voeren. Voor de mens is het relatief simpel om de energie voorraad weer op te laden, er moet namelijk gegeten, gerust en geslapen worden. Maar in je huis, op je werk en onderweg is dit een ander verhaal. Je auto heeft benzine nodig om te kunnen rijden. Thuis verbruik je gas, elektriciteit en water om bijvoorbeeld je eten te koken. Op je werk is een constante toevoer van elektriciteit nodig om de machines draaiende te kunnen houden. Daarnaast is er ook allerlei apparatuur die vaak in de stand-by stand blijft staan. Je kunt je voorstellen dat er veel energie nodig is om alles wat vanzelfsprekend lijkt, ook daadwerkelijk te kunnen doen. Maar hoe ga je als bedrijf zijnde nu op een goede manier om met energie?

Zakelijke energie

Middelgrote tot grote bedrijven hebben doorgaans een hoog energie verbruik. Op het kantoor zijn de hele dag lampen, computers, telefoons, printers en koffiezetapparaten ingeschakeld, zodat medewerkers hun werk kunnen doen. Bij productiebedrijven komen er vaak nog een flink aantal machines bij. Deze draaien, indien er in ploegen wordt gewerkt, continu. Wanneer grondstoffen langs een lange productieketen moeten voordat ze verkocht kunnen worden, zal ook dit ervoor zorgen dat de energie kosten vaak erg hoog uitpakken. Ook is zakelijke energie anders dan de energie voor de gemiddelde huis, tuin en keuken gebruiker. Dit heeft met name met de dienstverlening te maken. Hoe kun je hier nu slim mee om gaan?

Een van de eerste stappen die je moet nemen is het in kaart brengen van alle verbruikers(apparatuur) binnen de organisatie. Per ruimte moet in kaart worden gebracht hoeveel aansluitingen er op het stroomnet zijn, welke apparatuur hiermee verbonden is, wat deze apparatuur per uur verbruikt en hoelang deze per dag aan staan. Wanneer je deze gegevens hebt verzameld, is het van belang dat je het verbruik tot een minimum terug dringt, waarbij de productiviteit er niet onder leidt. Wanneer je problemen hebt om het daadwerkelijke verbruik in kaart te brengen, kan het verstandig zijn om een slimme energiemeter te laten plaatsen. Een slimme energiemeter is sowieso handig, omdat je maandelijks het verbruik in kunt zien in handige grafieken.

Naast bovengenoemde is aan te raden om contact op te nemen met een zakelijke energie vergelijker. Zij kunnen je voorzien van advies op maat naar aanleiding van een gesprek. Vaak betaal je onbewust te veel voor energie. Dit komt mede door de vastgestelde contracten en potentiƫle aanbiedingen. Een contract voor lange termijn resulteert vaak in een fixed price. Hierdoor betaal je vaak meer, ook wanneer de prijzen gedaald zijn. Daarnaast krijgen nieuwe klanten vaak korting bij een nieuw contract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *