Overstappen naar een goedkopere energieleverancier: wat is wijsheid?

Overstappen of trouw blijven aan uw huidige leverancier? Een periodiek terugkerende vraag waarmee u veel geld kunt besparen. Maar wat is in uw situatie slim en hoe kiest u een andere, betere energieverstrekker?

Overstapgedrag van de consument

De Consumentenbond doet onderzoek naar het overstapgedrag van consumenten. Uit een onderzoek hiernaar onder 4600 energiegebruikers is gebleken dat een ruime meerderheid van 69% wel eens is overgestapt naar een andere energieaanbieder. Iets meer dan de helft van deze overstappers is ooit één keer veranderd van aanbieder, maar ook veel mensen stapten twee maal over. Een op de zes van deze groep stapte meer dan driemaal over. Overstappen kan zonder papierwerk, eenvoudig via energievergelijkers als Energie123.nl en de consumentenbond.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de overstap in de meeste gevallen goed gaat. 90% van de mensen die in 2013 of 2014 overstapten, zijn (erg) tevreden over de wijze waarop de overstap verliep. Wanneer zich problemen voordeden, zat dit voornamelijk in de timing (wanneer is het juiste moment om over te stappen?), problemen met de eindafrekening of problemen van administratieve aard. Voor handige weetjes bij vergelijken en/of overstappen van energieleveranciers, kijk ook eens op http://www.energie123.nl/handige-weetjes-bij-vergelijken-energie/

Van alle ondervraagden geeft 37% aan in de toekomst te overwegen om over te stappen. 38% geeft aan dit misschien te zullen doen. Het zijn voornamelijk de overstappers die overwegen in de toekomst wederom een overstap te zullen maken. Consumenten die al jarenlang dezelfde energieleverancier hebben, zijn om hun eigen redenen sterker geneigd hun huidige leverancier trouw te blijven. Deze groep mensen is zich er vaak niet van bewust dat een periodieke overstap tot wel honderden euro’s per jaar kan besparen. Daarom is deze groep een potentiële doelgroep voor bedrijven die zich specialiseren in energie vergelijken en de daaraan verbonden overstappen. Vergelijken loont. Overstappen bespaart direct euro’s in uw portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *