Wanneer moet ik zakelijke energie afsluiten?

Als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kun je zakelijke energie aanvragen.

Je bent echter niet altijd verplicht om als ondernemer zakelijke energie af te sluiten. Pas als het betreffende pand een zakelijke bestemming heeft, ben je hiertoe verplicht. Werk je dus bijvoorbeeld aan huis? Dan ben je vrij om te kiezen voor particuliere of zakelijke energie.

Strikte voorwaarden zakelijke energie

Wil je binnenkort een nieuw contract aanvragen voor zakelijke energie? Houd er dan rekening meer dat de voorwaarden voor zakelijk energie vaak scherper zijn dan de voorwaarden van een particulier energiecontract. Zakelijke en particuliere contracten verschillen bijvoorbeeld in voorwaarden over:

Opzegvergoeding

Zeg je een zakelijk energiecontract op? Dan is de boete die je dient te betalen vaak iets hoger dan bij een particulier contract. Het verschilt echter per leverancier hoe hoog deze opzegvergoeding is. De opzegvergoeding kan bijvoorbeeld 10-15% van de restwaarde van het energiecontract zijn, maar kan ook gelijk zijn aan een particulier opzegvergoeding als het verbruik van de zaak minder dan 10.000 kWh en 5000 m3 ligt. Door niet vroegtijdig over te stappen, voorkom je een opzegvergoeding.

Bedenktijd

Bij zakelijke energie zijn energieleverancier niet verplicht om 14 dagen bedenktijd te hanteren, zoals bij particuliere energie wel geldt. Toch bieden de meeste energieleveranciers wel een bedenktijd van 7 of 14 dagen.

Zakelijk energieleveranciers vergelijken

Wil je kijken of je zakelijk kunt besparen op de energierekening? Maak dan via www.energie-zakelijk.com een vergelijking. Als je een kleinzakelijk verbruik hebt (minder dan 100.000 kWh en 170.000 m3), kun je direct de energieaanbiedingen in een overzicht vergelijken. Als je een grootzakelijk verbruik hebt (meer dan 100.000 kWh en 170.000 m3), dan kun je je gegevens invullen en ontvang je binnen enkele werkdagen offertes van verschillende energieleveranciers.

 

2 reacties

  1. jayson zegt:

    Wanneer ? Als je een zaak heb en staat in geschreven via de kamer van koophandel en een zakelijke pand hebt dus geen thuis adres. Einde artikel 😀

  2. Koen zegt:

    Interessant artikel. Deelnemen aan een zakelijk energiecollectief kan ook interessant zijn voor ondernemers. Zo kun je tot 25% besparen op de energiekosten. Dit kan interessant zijn voor zowel klein- als grootverbruik. Partijen als bijvoorbeeld Energy Department faciliteren elke maand een dergelijk collectief waarbij deelname gratis is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *