Ben alert op sluipverbruik

Energie besparen. Een groeiende trend. We doen er allemaal massaal aan mee. We zetten de verwarming een graadje lager, staan minder lang onder de douche en doen de lampen uit waar ze onnodig aan staan. Een goede ontwikkeling, want dat betekent dat steeds meer mensen zich bewust zijn van hun energieverbruik. Maar heeft u er ooit bij stil gestaan wat apparaten doen die onnodig via een stekker aan het stopcontact zijn verbonden? En wat dat kleine rood brandende lichtje op uw tv of computer nou eigenlijk betekent voor uw energie? Zonde, want dit valt onder sluipverbruik.

Wat houdt sluipverbruik in?

Een sluipverbruiker is een apparaat dat, zonder dat u het door heeft, toch stroom verbruikt. Enkele voorbeelden van sluipverbruikers zijn de koelkast, de televisie, de computer, het koffiezetapparaat, de elektrische tandenborstel en de oplader van uw mobiele telefoon die in het stopcontact zit. De ‘boosdoener’ van het sluipverbruik is de stekker in het stopcontact. Door de verbinding van de stekker in het stopcontact stroomt er continue een kleine hoeveelheid elektriciteit door. Zonder dat het apparaat aan staat wordt er dus toch energie verbruikt.

De grootste sluipverbruikers zijn apparaten die in stand-by modus staan. Met stand-by wordt bedoeld dat het apparaat niet ‘actief’ is, maar ook niet helemaal uit staat en daardoor snel ingeschakeld kan worden. Denk hierbij aan uw televisie die met één druk op de knop aan is te zetten. En uw computer waarbij u alleen een toets op het toetsenbord hoeft aan te raken zodat het scherm weer aan springt. Een besparing in tijd, maar zeker geen besparing op uw energierekening.

Energiebesparende gadgets tegen sluipverbruik

Er zijn verschillende gadgets die u helpen sluipverbruik tegen te gaan. Met een eco-button op uw computer of laptop kunt u deze eenvoudig op spaarstand zetten. Een stand-by killer zorgt ervoor dat alle ingeschakelde apparaten die hieraan aangesloten zijn met één druk op de knop volledig worden uitgeschakeld. Trek onnodige stekkers zelf even uit het stopcontact. Dit bespaart u vele euro’s per jaar op uw energierekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *