Bijna 5 biljoen euro in niet-duurzame energie

Het komende decennium gaat er bijna 5 biljoen euro geïnvesteerd worden in grijze stroom. Tot deze conclusie kwam Oxfam Novib. Volgens deze organisatie is het de hoogste tijd om deze investeringen om te buigen richting duurzame energie.

In 2012 werd er bijna 550 miljoen euro gestoken in de productie van olie, kolen en aardgas. Dat geld komt bij de bedrijven die de brandstoffen winnen zelf vandaan, maar ook bij investeerders als pensioenfondsen en banken. Volgens Oxfam Novib lopen die daardoor een financieel risico. Zo’n 80 procent van de fossiele brandstoffen kan namelijk niet worden opgestookt, als men de temperatuursstijging deze eeuw onder de 2 graden wil houden. Oftewel; er lijken veel meer reserves te bestaan, dan dat er daadwerkelijk gewonnen kan worden.

“Investeerders en overheden dienen investeringen in hernieuwbare en schone alternatieven fors op te voeren. Dit levert niet alleen goede, duurzame kansen voor investeerders op, maar pakt ook klimaatverandering aan”, aldus Tom van der Lee van Oxfam Novib. Bovendien, zo vindt de organisatie, zouden de investeerders de bedrijven moeten aanspreken op het feit dat zij vooral met niet-duurzame energiebronnen werken.

1 reactie

  1. frank zegt:

    goed artikel, bedankt admin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *