Hoe werken zonnepanelen en wat zijn de voordelen?

In Nederland wordt steeds meer geïnvesteerd in groene energie, maar eigenlijk nog steeds te weinig. Dat komt mogelijk door een gebrek aan kennis over bijvoorbeeld zonnepanelen. We zullen in dit artikel op energie-blog.nl kort de werking van zonnepanelen uitleggen en de belangrijkste voordelen benoemen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

De meeste mensen weten dat een zonnepaneel zonlicht omzet naar energie. Deze zogenaamde gelijkstroom kan direct in het huishouden worden gebruikt. Soms wordt meer energie opgewekt dan nodig, deze energie kan worden gegeven/verkocht aan het elektriciteitsnet, hierdoor loopt de meter in de meterkast terug. Zonnepanelen hebben een blauwe kleur en worden gemaakt van silicium. Als je zwarte panelen op een dak ziet, dan zijn dat doorgaans zonnecollectoren, die worden gebruikt om water te verwarmen.

Een zonnepaneel is een plaat, waarop zonnecellen zijn geplaatst. De cellen zijn gemaakt van silicium, dat als unieke eigenschap heeft, dat het daglicht kan omvormen naar energie. Meerdere zonnepanelen naast elkaar noem je overigens een zonnepaneelsysteem. Een doorsnee zonnepaneel levert 80 kWh per jaar per vierkante meter op, drie zonnepanelen leveren ongeveer 500 tot 600 kWh per jaar op, dat bij de meeste huishoudens gelijk staat aan 10% van het stroomverbruik.

De energie gebruiken

Tegenwoordig is de levensduur van een zonnepaneel ongeveer 25 jaar. Gedurende die looptijd kan je de elektriciteit op drie manieren inzetten. Je kunt net als de meeste mensen de elektriciteit direct zelf gebruiken, maar de elektriciteit kan ook worden opgeslagen op een accu, bijvoorbeeld bij zonnepanelen op een boot of caravan en de laatste mogelijkheid is dat de elektriciteit kan worden gegeven aan het elektriciteitsnet, dan ontvang je een vergoeding.

Voordelen van zonnepanelen

De voornaamste reden om te kiezen voor zonnepanelen is natuurlijk een lagere energierekening, maar er zijn meer redenen om zonnepanelen te kopen, zoals:

  • gemiddeld genomen is de levensduur van een paneel 25 tot 30 jaar;
  • je bent veel minder afhankelijk van een energieleverancier;
  • de woningwaarde neemt snel toe door de aanwezigheid van een zonnepaneelsysteem;
  • uiteraard zijn zonnepanelen goed voor het milieu, vanwege minder CO² uitstoot;
  • en zonnepanelen kunnen snel en eenvoudig worden geïnstalleerd.

1 reactie

  1. denk er steeds meer aan om zonnepanelen te laten installeren. bedankt voor dit handige artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *