Energieprijzen dalen

Iets wat tot voor kort onmogelijk leek, wordt nu opeens voor de vierde keer op rij realiteit; leveranciers verlagen de energieprijzen. Tot voor twee jaar geleden leken energieprijzen steeds te stijgen. Onrusten in Midden Oosten en stijgende transportkosten resulteerden in hogere prijzen voor energie. Maar nu kondigen zowel Eneco als Essent aan de prijzen omlaag te gooien. Dit is nu al voor de vierde keer op rij.

Energieleveranciers bepalen hun prijzen om de zes maanden. Dit tarief staat dan vast voor die periode. De daling die vanaf 1 juli in zal gaan, scheelt toch al snel weer 30 euro op de rekening. Tel dit op met de eerdere aangekondigde daling van transportkosten en de daling die in januari al werd ingezet en een huishouden bespaart al snel 150 euro op jaarbasis op energie. Marktwerking of crisis (of een combinatie van beide) maar we betalen minder voor energie. Een goede zaak natuurlijk.

Maar welk effect heeft dit voor leveranciers? Uiteraard maken zij hun marge nog steeds. Ze kopen energie goedkoper in en verkopen dit ook tegen lagere prijs. Niets aan de hand zo lijkt het. Toch voorzie ik problemen op de lange termijn. Als prijzen dalen zullen minder consumenten voor een langlopend energiecontract gaan met vaste prijzen. Het heeft namelijk geen zin om prijzen vast te zetten voor drie of vijf jaar als blijft dat prijzen dalen. Essent speelt hier al op in door vaste contracten te bieden waarbij prijsdaling ook doorberekent wordt maar (bij mijn weten) is Essent de enige die dit doet.

Voor leveranciers (maar eigenlijk voor alle bedrijven) zijn langlopende contracten van groot belang. Niet alleen zorgen voor voldoende liquiditeit en lange termijn planning, een langlopend contract zorgt voor sleepers; mensen die niet overstappen.  En juist dit laatste is een groter probleem aan het worden. Inmiddels stapt bijna 14 procent van de consumenten al jaarlijks over en dit percentage groeit gestaag door. Leveranciers lijken dus steeds minder klanten lang te kunnen vasthouden. Een ontwikkeling die voor de consument nu nog goed is maar de vraag is op dit houdbaar is als de leveranciers er weinig (of zelfs geen) geld aan verdienen.

Overigens ga ik zelf ook voor 1-jarige contracten uiteraard. Ik zal niemand adviseren energieprijzen vast te leggen op dit moment. Maar voor leveranciers zou dit wel eens tot problemen kunnen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *