Eneco versus Greenchoice

Een haat-liefde verhouding, zo zou de relatie Eneco – Greenchoice wel genoemd kunnen worden. Nu is het ruzie in ieder geval. Hoewel Eneco aandeelhouder van Greenchoice is, komt de ruzie nu naar buiten en zelfs voor de rechter. Wat is er aan de hand?

Greenchoice raakte in conflict raakte met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over een nabetaling van 8,6 miljoen euro aan vertrokken klanten. Eneco voelde zich gedupeerd, omdat de kwestie aan het licht kwam net nadat Eneco de aandelen had gekocht.

In de eerste doet Eneco een poging 2 van de 3 oprichters van Greenchoice gedwongen op te laten stappen. De tweede gaat over de gewenste strategie om uit het conflict te komen. Wat Eneco echt wil, is de aandelen Greenchoice over nemen, om zo de macht naar zich toe te trekken, zegt de advocaat van de twee grootste aandeelhouders in de Volkskrant.

7 jaar geleden betaalde Eneco 50 miljoen euro voor de aandelen in Greenchoice. Dat geld werd verdeeld onder de 3 oprichters van het groene energiebedrijf. Beide Rotterdamse bedrijven zien elkaar dus nu voor de rechter. Eneco wil niets loslaten.

Greenchoice was de eerste Nederland energieleverancier die uitsluitend duurzame energie ging leveren. Het bedrijf zocht vaker grenzen op. Onder andere met vreemde verkooptactieken waarbij de klant niet op de hoogte was van de daadwerkelijke voorwaarden. Toch lijkt Greenchoice zich enorm verbeterd te hebben. De leverancier haalt flinke aantallen en weet groene stroom vooralsnog echt groen te houden. Eneco lijkt dit ook in te zien en zou de leverancier graag inlijven.

To be continued…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *