Hernieuwbare energie nu rendabel?

Waar in Nederland duurzame energie nog vaak op subsidie draait, lijkt het keerpunt in zicht. Niemand minder dan Goldman Sachs (jawel de investeringsbank die tijdens de crisis veelvuldig negatief in het nieuws was) gaat zich bezighouden met hernieuwbare energie. En dit doen ze gelijkt groot. Met maar liefst 40 miljard dollar start Goldman Sachs nu met investeringen.

Duurzame energie wordt als winstgevend ervaren door de analisten van de zakenbank. Het geld lijkt vooral in zonne-energie gestoken te worden. En als spelers als Goldman Sachs (GS) het beweren, lijkt hernieuwbare energie een fijn investeringsvehikel te kunnen worden…

GS investeert het geld in uitbreiding van de leasemarkt voor zonnepanelen voor huishoudens. De bank zie de consumentenmarkt als spil in de groei van zonne-energie. Startups in zonne-energie schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond en juiste deze trend zorgt voor goedkopere en efficiëntere manieren om met zonne-energie om te gaan.  Het grootste deel van de investeringen van Goldman Sachs gaat naar opkomende economieën zoals Brazilië, China, India en Mexico.

“Goldman Sachs vindt deze markt ontzettend aantrekkelijk,” zegt Stuart Bernstein, hoofd van het onderdeel Clean Technology and Renewables Business bij Goldman Sachs. “Het is een belangrijk omslagpunt op het juiste moment.”

Ook durfkapitalisten, investeerders in veelbelovende, maar risicovolle startende ondernemingen, steken steeds meer geld in zonne-startups die zich nog in de eerste stadia bevinden.“Cleantech-recruiters draaien overuren. Als de economie het volhoudt zal 2014 een prachtjaar worden voor de cleantech-industrie,” tweet Rob Day, gerenommeerd durfkapitalist van Black Coral.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *