Wildgroei energievergelijkers

De term ‘vergelijken’ wordt op internet erg snel gebruikt. Site-eigenaren met een paar barbecues naast elkaar, noemen zich al barbecuevergelijker. Het aantal vergelijkingssites neemt ongekend snel toe. Dit komt omdat letterlijk iedereen bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld energie, zomaar mag verkopen. Via affiliate- of iframeconstructies kan je met nul technische kennis een vergelijkingssite uit de grond stampen. Op zich geen probleem zou je zeggen… Of toch wel?

Als je het mij vraagt zou niet iedereen zomaar energiecontracten moeten kunnen aanbieden. Dit is overigens in mijn optiek geen taak van de overheid maar van de leveranciers. Ik denk dat het producten zijn die netjes gebracht moeten worden en niet gepusht moeten worden door iedere zolderkamerartiest. Energie is namelijk een dienst die je langer afneemt en waar je niet zomaar onderuit kunt. Goede voorlichting is op zijn plaats. Een goed aanspreekpunt overigens ook.

Het aantal energievergelijkers is momenteel enorm groot en toch eigenlijk ook niet. Hoe zit dit? Eigenlijk zijn er in Nederland nog geen 10 energievergelijkers. Maar zoek eens op ‘energie vergelijken‘ en je vindt er honderden. Dit komt eigenlijk doordat bijna alle vergelijkers van de vergelijktools van enkelen gebruik maken. Dit via zogenaamde iframes. Sites kunnen zo zonder content, kennis en/of backoffice energie aanbieden. Gaat er iets mis? Het is dan te hopen dat iemand de verantwoordelijkheid pakt. Maar vaak zal de consument niet weten tot wie hij zich moet wenden.

Er zijn dus bijna geen echte energievergelijkers. De ‘iframeboeren’ zitten eigenlijk allemaal op iframes van of Easyswitch of Prizewize. Deze partijen hebben eigen data die ze up-to-date moeten houden. Hun partners, die via een iframe een vergelijkingsmodule aanbieden op hun sites, hoeven zelf niets bij te houden. Zij kunnen zich richten op verkoop. Iets wat in de regel resulteert in het aanleggen van linkjes om zo hoog mogelijk in Google te staan.

De meeste energievergelijkers dragen niets bij aan transparantie en werken eerder ontwrichtend voor de consument. Deze laatste ziet door de bomen het bos niet meer en kan de naam van de vergelijker niets eens onthouden aangezien ze allemaal op elkaar lijken.

Mijn advies; vergelijk bij een vergelijker die eigen content heeft. Deze hebben ook altijd een eigen klantenservice. Zo weet u precies bij wie u moet zijn. Een lijst echte energievergelijkers;

1. Prizewize.nl
2. Gastlicht.com
3. Verandervanenergie.nl
4. Energievergelijken.nl
5. Energieleveranciers.nl
6. Energieprijzen.nl
7. Easyswitch.nl

Waar verder nog op te letten bij het vergelijken van energie? Dit is eigenlijk simpel. Neem nooit zomaar het ‘gemiddelde’ verbruik van de vergelijker over. Dit is vaak te laag, waardoor ze prijzen lager kunnen houden en zo goedkoper lijken. Pas uw verbruik aan op uw daadwerkelijk verbruik zoals uw huidige leverancier dat rekent. Let verder op telefoonnummers en klantenservice. Dit is wel zo fijn als u nog vragen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *