Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Oftewel MVO. Een begrip dat niet meer is weg te denken tegenwoordig. Iedereen doet er aan. Van afvalverwerkers tot duurzame koffie branders. Het gaat hierbij om een vorm van ondernemen waarbij respect voor de sociale kant van het ondernemen wordt getoond gelet op ecologische voorwaarden. Vaak wordt ook duurzaam ondernemen als term gebruikt, zeker in het MKB.

Maar wanneer ben je nou echt duurzaam? Iedere energieleveranciers doet uiteraard ook iets met MVO. Zie Eneco, Essent en Nuon bijvoorbeeld. Tegelijkertijd blijkt hun stroom lang niet altijd zo groen als beweerd wordt. Kennelijk is een begrip als MVO is weer te rekken en als een soort certificaat te nemen. Met veel warrig, en vooral nobel, taalgebruik proberen de leveranciers ons te overtuigen van hun goede bedoelingen. “Midden in de maatschappij staan” en “denken aan de toekomst” zijn enkele voorbeelden van hun visies.

Nuon toont hun MVO visie aan door maatschappelijke betrokkenheid tonen waar ze onder meer door een select aantal organisaties sponsoren en ondersteunen op het gebied van natuur & maatschappij en techniek & innovatie. Dit doet denken aan de certificaten voor groene energie. Plant een bos aan je energie is groen. Onzin natuurlijk. En zo ook in veel gevallen met MVO. Energieleveranciers die stroom uit kolen opwekken en vervolgens een natuurorganisatie sponsoren, zijn niet groen.

Wekken leveranciers stroom op uit wind of zon? Dan lijkt het predicaat ‘maatschappelijk verantwoord’ wel toepasbaar uiteraard, maar het percentage energie uit deze bronnen lijkt soms nog verwaarloosbaar. Momenteel wordt er nog geen 5 procent groene stroom opgewekt in Nederland. Dit houdt in dat in 95 procent van alle stroom die we gebruiken afkomstig is uit fossiele brandstoffen of kernenergie. Lekker maatschappelijk verantwoord…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *