Fraude met subsidie zonnepanelen

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het frauderen met subsidie voor zonnepanelen ‘kinderlijk’ eenvoudig is. Je verwacht het niet, fraude met subsidie. Zoals in eerdere berichten al naar voren kwam, ben ik geen voorstander van subsidie. Eens te meer blijkt dat energiesubsidies oproepen om op korte termijn te handelen. En volgens mij behoeft ons energie denken nou juist die lange termijn visie.

Zonnepanelen kunnen kennelijk met een offerte van een installateur al geld opleveren. De daadwerkelijke plaatsing ervan zal de overheid een worst wezen. Stuur je offerte door en je hebt bijna 600 euro in je zak. De controle of de panelen ook gekocht zijn, blijkt simpelweg uit.

AgentschapNL, het uitvoerend orgaan belast met de subsidieregeling, wilde met de maatregel de subsidieaanvraag zo laagdrempelig mogelijk maken. Dit moet toch op de lachspieren werken. “Subsidieaanvraag zo laagdrempelig mogelijk maken”. Laat dit even op u inwerken… En land dat in crisis is waarvan de staatsschuld tot op de dag van vandaag oploopt, wil subsidies zo laagdrempelig mogelijk maken. Vervolgens worden subsidies zonder enige controle verstrekt. En dan vervolgens claimen dat de Nederlanders duurzamer is geworden.

Het is overigens onduidelijk hoeveel gevallen van fraude er zijn. Veel huishoudens lijken de subsidie wel gewoon besteed te hebben aan de zonnepanelen. Maar het feit dat er mee gefraudeerd kan worden, zal bij sommigen geleid hebben tot trucsjes met meerdere aanvragen en woningen.  In de subsidiepot zat 51 miljoen euro. Nu er ongeveer 83.000 huishoudens gebruik van hebben gemaakt, is er nog 6 miljoen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *