Fors verlies banken door zonne-energie?

Spaanse zonneparken, om zonne-energie op te wekken, dreigen een flinke strop te worden voor Nederlandse banken en pensioenfondsen. De Spaanse regering dreigt te korten met subsidie voor zonne-energie. Dit meldt de Volkskrant.

In totaal hebben Nederlandse banken en fondsen tientallen miljoenen geĆÆnvesteerd in het Spaanse initiatief. Het gaat om een samenwerking van onder andere ABP, Delta Lloyd, en Rabo Project Eguity. In totaal is er een investering ontstaan van 320 miljoen euro.

In Spanje zijn flinke tekorten ontstaan in de energiesector. Het gaat inmiddels om miljarden die de Spaanse overheid nu wil gaan terugdringen. Door bepaalde garanties te subsidiƫren, konden investeringen in zonnepanelen tot wel 80 procent gefinancierd worden door bankleningen. Deze worden nu dus gekort. Waardoor banken maatregelen moeten gaan treffen.

De Nederlandse bedrijven hebben voor 250 miljoen euro een lening gekregen, waarvan een groot deel in het Spaanse zonnepark zit. In totaal is er voor 18 miljard aan leningen door banken verstrekt. Ook de Spaanse consument wordt getroffen. De goedkoep zonnepanelen zijn verleden tijd, subsidies zijn ingetrokken. Nu moeten eigenaren bijbetalen, waardoor de energiekosten tot 30 procent hoger uit kunnen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *